Känner du dina grannar?

När pratade du sist med en granne? Om du inte känner dina grannar kan det vara dags att göra något åt saken. Grannar som känner varandra är ett väldigt gott skydd mot tjuvar. Grannar som håller ett öga på vad som händer omkring bostaden kan vara mer effektiva än kameror och övervakningssystem. Det är välkänt att områden där grannar liksom ingår i en form av community eller gemenskap har ett bättre skydd mot inbrott.

Om dina grannar ser dig som en vän så kommer de att känna mer ansvar om något konstigt verkar ske på din tomt eller vid ditt hus. Grannar kan också gemensamt skapa grupper som är ute och patrullerar då det behövs. Det går ju att turas om. En kvällspromenad kan kombineras med ett snabbt besök hos en granne som är bortrest. Detta kan göra mycket stor skillnad för hela områdets säkerhet.

För att lära känna grannar kan det vara klokt att ordna med ett litet möte där ni kanske bränner löv och grillar tillsammans. Då kan ni passa på att prata mer om era bostäders säkerhet och vad som kan göras för att mota tjuvarna i dörren.